Fastholdelse af rotter

Rotten samles op fra buret ved at løfte den med den ene hånd rundt om brystet lige bagved forbenene. Brug den anden hånd til at støtte den bagerste del af rotten, inden den løftes. Herefter placeres rotten forsigtigt på den modsatte arm, som er bøjet, hvorved rotten kan hvile med hovedet placeret i armens bøjning, hvilket ofte beroliger den.

Fastholdelse af rotte
Fastholdelse af rotte (foto: Københavns Universitet)
Fastholdelse af rotte
Fastholdelse af rotte (foto: Københavns Universitet)
Fastholdelse af rotte
Fastholdelse af rotte (foto: Københavns Universitet)

Håndtering med begge hænder

Rotten kan også fastholdes med begge hænder ved at holde den bagfra med den ene hånds pegefinger og tommelfinger rundt om dens hals (med tommelfingeren hvilende på rottens underkæbe) og med den anden hånds fingre rundt om bagbenene. Rotten skal holdes godt fast, men uden at klemme halsen eller brystet for at undgå at kompromittere åndedrættet.

Håndtering af rotte med begge hænder
Håndtering af rotte med begge hænder (foto: Københavns Universitet)

Scuffing

En tredje måde at fastholde en rotte på er ved "scruffing”.
Brug din dominerende hånd til at gribe om rottens hale, så tæt på bunden af halen som muligt. Med tommelfingeren og pegefingeren på din ikke-dominerende hånd skal du ”scruffe” rotten ved at gribe i huden på dyrets nakke.

Rotten løftes op og halen fastholdes nu mellem lange- eller ringfingeren og håndfladen på din ikke-dominerende hånd samtidig med, at du - med samme hånd - fastholder grebet om huden på rottens nakke.
Du har således din dominerende hånd fri til at udføre en procedure, mens rotten er fastholdt.

Dette er en ret barsk metode, som ikke værdsættes af rotten. Metoden anbefales kun, når rotten ikke ønsker at samarbejde, eller når der skal udføres procedurer som fx intraperitoneal injektion. Rotten kan trænes i proceduren, hvilket vil gøre den mere tilbøjelig til at acceptere denne.

(Course in Laboratory Animal Science, EU Function ABC, University of Copenhagen).

Scuffing af rotte
Scuffing af rotte (foto: Københavns Universitet)