Håndtering af rotter

Laboratorierotter er generelt venlige og nemme at håndtere. Det er dog en god idé, at bruge lidt tid på at holde og ae rotten før den fastholdes for at gøre proceduren mindre frygtfremkaldende for dyret.
Ofte vil en rotte vokalisere, inden den bider, selvom risikoen for at blive bidt er minimal, hvis dyrene netop håndteres korrekt.
Det er vigtigt at arbejde foregår roligt.  Når du har udvalgt en rotte i buret, skal du løfte den op forsigtigt uden at jage den rundt med hånden i buret, idet det vil gøre rotten bange og mere stresset.

Løft ikke rotter op i halen

Rotter bør aldrig håndteres i halen. Det kan dog være nødvendigt i tilfælde af en nødsituation. Brug i så fald aldrig den yderste del af halen, fordi vridning af kroppen kan
resultere i brud på halens hud. Løft i stedet rotten med et fast greb rundt om
bunden af halen, hvor det behårede område begynder. Rotterne kan ikke lide det og kan blive aggressive. Desuden vil de højst sandsynligt være mere stressede, næste gang de skal håndteret. Løft derfor kun en rotte ved halen, hvis det er absolut nødvendigt (Course in Laboratory Animal Science, EU Function ABC, University of Copenhagen).